Over mij
Werkwijze
Werkwijze
Werkwijze
Trainingen
Trainingen
Trainingen
DISC
DISC
DISC

Over mij

Van A naar B trainingen | Alexandra Maris


Als kind wilde ik altijd actrice worden, geen idee waarom, maar dat is altijd zo geweest. Ieder mogelijk moment greep ik aan om mijn podium te pakken en mijzelf te laten zien. Ook mankeerde er niets aan mijn zelfvertrouwen. Zo verkondigde ik als vijfjarige al dat anderen groot of klein waren en ik normaal, of kwam ik verontwaardigd thuis na een balletles en wist te vertellen dat ik de enige was die synchroon danste.
Deze kinderlijke vrijheid raakte ik ergens rondom mijn puberteit kwijt. Ik ging mij aanpassen aan mijn omgeving en verstandigere keuzes maken, althans dat dacht ik. Want ja, actrice worden moest je alleen doen als je arm en werkeloos wilde blijven. Van de daken schreeuwen hoe goed je dit of dat hebt gedaan is niet zo gepast, dus werd ik bescheidener.
Na mijn studie sociaal pedagogisch werk ging ik als activiteitenbegeleidster aan de slag in de ouderenzorg. Al snel merkte ik dat dit niet mijn baan voor het leven was, wat ik wel wilde wist ik niet (dacht ik) en werkte hard om op de carrière-ladder verder op te klimmen. Enkele jaren later werd ik na het voltooien van een hbo-management opleiding, leidinggevende van een team. Wauw, wat een prestatie, maar ook dat euforische gevoel hield niet lang stand. Ik was goed in mijn werk, maar het maakte mij niet gelukkig.

Ondernemersschap

Eind 2013 herontdekte ik mijn liefde voor het acteren en een jaar later besloot ik de sprong te wagen, mijn vaste baan los te laten en te doen wat ik wilde doen; actrice worden.
Deze stap naar zelfstandigheid was bevrijdend en beangstigend tegelijkertijd. De weg naar mijn huidige onderneming zoals hij nu bestaat ging niet over rozen. Omdat ik niet de juiste vooropleiding (volgens anderen) had werd ik overal afgewezen, zelfs toen ik bij een acteursopleiding aanklopte. Men vond dat ik niet kon acteren en vroeg zich af of ik het überhaupt wel kon leren, au dat deed zeer.
Door een samenloop van omstandigheden werd ik geattendeerd op het vak van trainingsacteur. Trainingsacteren bleek de perfecte match tussen mijn passie van spelen en acteren in combinatie met mijn kennis van het bedrijfsleven en management. Niet lang daarna wist ik een auditie te regelen bij een acteursbureau, afgewezen. Ik wilde wederom te snel en besloot terug de schoolbanken in te kruipen en het vak van trainingsacteur via deze weg grondig onder de knie te krijgen.

Alexandra Maris

De echte doorbraak van mijn onderneming kwam toen ik na een kerkbezoek mijn leven opnieuw (ik was al wel gelovig, maar vond dat ik het zelf allemaal hartstikke goed op orde had) in handen van God legde en aan hem vroeg mij te begeleiden op mijn pad. Nog geen twee dagen na deze desbetreffende avond werd ik gebeld door een bedrijf, waar ik een paar weken daarvoor contact had gehad, met het aanbod voor een opdracht. Deze opdracht ging veel verder dan zelf trainingsacteren. Ik had de volledige werving, selectie, opleiding en begeleiding van alle Duitstalige trainingsacteurs in Duitsland en Oostenrijk voor dat bedrijf in handen. Mijn eigen Duitse achtergrond, ervaring als leidinggevende in combinatie met mijn acteursvaardigheden kwamen samen in deze opdracht.

Tijdens de allereerste BootCamp waarbij ik naar Duitsland was afgereisd om daar zestien acteurs te trainen voor hun werk als trainingsacteur, voelde ik me weer dat kleine meisje van toen. ‘Fake it untill you make it’, maar gek genoeg was er niet veel te faken, ik wás gewoon trainer.
Sindsdien heeft het opleiden en trainen van anderen me niet meer losgelaten. Het geeft zo veel voldoening om mijn eigen kennis en ervaringen, gecombineerd met (wetenschappelijke) theorie te gebruiken en anderen te helpen de obstakels op hun eigen pad te overwinnen. Ik weet niet of ik een acterende trainer of een trainende acteur ben, maar weet wel dat deze twee werelden hand in hand samengaan bij het creëren van een fijn en veilig leerklimaat voor deelnemers.

Ervaring

Als trainer heb ik al veel mensen mogen helpen doelgerichter te communiceren, vrijer en met meer zelfvertrouwen te presenteren of effectiever te leidinggeven.
Ik geloof in een leven lang leren en geef daarbij graag het goede voorbeeld. Zo volg ik ieder jaar scholingen en coaching om mijn inhoudelijke kennis te vergoten en didactische kwaliteiten op peil te houden. Omdat leiderschap en communicatie universeel is train ik niet alleen medewerkers binnen de zorgsector.

Ik heb onder andere met en voor onderstaande doelgroepen trainingen verzorgd:
Zorgpersoneel en bestuurders (gehandicaptenzorg, ouderenzorg)
Medewerkers en leidinggevenden binnen de overheidssector (sociale werkvoorziening, gemeente, belastingdienst)
Adviseurs / consultants
Detachieringsbureau
Retail (winkelpersoneel en hun leidinggevenden)
Docenten
Leidinggevenden en meewerkende voormannen binnen de bouw

Samenwerkingspartners

Met regelmaat verzorg ik trainingen voor en met één van mijn samenwerkingspartners. Ik werk al diverse jaren nauw samen met:

DISC

In veel training dient het gedrag van medewerkers als uitgangspunt. Wat loopt er in de praktijk niet naar wens en welk gedrag zou wel wenselijk zijn?
Bij langdurige samenwerkingen in teams ga ik graag nog een laag dieper om te onderzoeken waar het gedrag precies vandaan komt. DISC is hier een mooi instrument voor en beschrijft iemand voorkeursstijl op het gebied van communicatie. Wanneer je je eigen stijl in beeld hebt en die van de ander herkent kun je makkelijker jouw gedrag aanpassen aan de stijl van de ander zonder hierbij jezelf te verliezen.

Ik ben gecertificeerde DISC-trainer en aangesloten bij Q4profiles. Dat betekent dat ik DISC testen kan laten afnemen en de uitslag mag interpreteren. De volledige rapportage geeft inzicht in je eigen voorkeursstijl op het gebied van communicatie. Daarnaast legt het mogelijke energielekken bloot die op termijn kunnen leiden tot vermoeidheid en uitval wegens burn-out klachten. Inzicht hierover stelt je in staat zelf keuzes te maken die helpen bij een gezonde balans op je werkplek of in je privé situatie.

Kijk voor mijn andere werkzaamheden op

Ik ben namelijk ook (trainings-)actrice, presentatrice en voice-over.

Alexandra is DISC gecertificeerd bij Q4profiles

Q4profiles onderzoekt, analyseert en deelt kennis over communicatie en menselijk gedrag.


© Copyright Maris for You